logo

DE WIJNGAARD

Op een prachtig plekje, tussen de uitgestrekte bossen in Ommen, ligt Wijngaard 'de Varsenerhof'. De wijngaard heeft een grootte van 1 hectare.

Elk jaargetijde valt er wel iets moois te zien in de wijngaard. In de winter zijn dat bijvoorbeeld de prachtige dauwdruppels aan de houten takken. Het mooist is natuurlijk de oktobermaand. De takken zijn dan zwaar van de druiven. Op traditionele wijze worden de druiven geplukt: met de hand, door de hele familie! Een ander hoogtepunt van het jaar is de jaarlijkse open dag. Ook dan helpt de hele familie van boer en boerin Grootens mee om de dag tot een succes te maken.


Foto van jonge aanplant in de wijngaard
De wijngaard is aangeplant in 2000. Boer Johan Grootens zocht, naast zijn varkensbedrijf, naar een nieuwe tak in het bedrijf. Al jaren maakte hij zelf heerlijke wijnen van eigen druiven op het erf. Na de nodige cursussen over de aanplant en het maken van wijn, waren Johan en Geertruida er klaar voor. De stap naar de aanplant van de wijngaard was een logische stap. De druivenstokken zijn met een ruimte van twee tot tweeŽnhalve meter naast elkaar geplant. De wind en de zon kunnen zo optimaal bij de jonge druifjes komen, wat tot gevolg heeft, een heerlijke zoete druif en weinig tot geen schimmelvorming. De hoofdstam van de druivenstok wordt eerst naar boven geleid gaat daarna pas horizontaal. De hoogte van de horizontale hoofdtak ligt in de wijngaard boven de 1,75 meter. De takken waar de druiventrossen aan groeien, groeien vanuit de horizontale hoofdtak naar beneden. De takken kunnen dan vrij bewegen, ze bewegen als een gordijn. Daarnaast is deze groeiwijze minder arbeidsintensief, de druiven hangen op een goede werkhoogte.
Boer Johan vindt het belangrijk om te blijven experimenteren met verschillende druivenrassen. Zo zijn er twee rijen in de wijngaard waar verschillende rassen zijn te vinden. Johan houdt de druiven nauwlettend in de gaten op temperatuur, grondtype en groeiwijze.

Foto van de wijngaard

Naast het maken van heerlijke wijn, heeft boerin Geertruida zich verder ontwikkeld in het maken van ambachtelijke jams. Deze jams worden, naast de wijnen, verkocht op verschillende verkooppunten in Ommen en omstreken (zie verkooppunten).
Meer bedrijven hebben de kwaliteit ontdekt die Johan en Geertruida leveren. Zo worden de jams geleverd aan hotel 'Wildhout' en congrescentrum 'Mooirivier'.

Meer wijngaard