Het hele jaar door zijn boer Johan en boerin Geertruida aan het werk in de
wijngaard. Grote werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het plukken van de druiven. Maar
ook in de winter, het voorjaar en de zomer is er genoeg te doen.
Herfst:
In de herfst is het topdrukte op de Varsenerhof. De druivenpluk, waarmee de
familie zo'n 6 dagen mee bezig is, is een gezellige gebeurtenis. Nadat de druiven
geplukt zijn, worden ze in druivenkneuzer/ontsteler-machine gedaan, waar de druiven
van de trossen worden gehaald en geplet (vroeger gebeurde dit overigens met de
voeten). Vervolgens wordt de druivensubstantie, de most in open vaten gedaan en
kan het gistingsproces beginnen. Tot slot worden de druiven uitgeperst en worden
ze overgeheveld naar luchtdicht afgesloten vaten.
Winter:
Na zo'n twee maanden wordt de jonge wijn overgeheveld naar nieuwe vaten. Het
bezinksel, met voornamelijk de gistcellen, blijven in de oude vaten achter. Dit
proces herhaald zich een aantal keer.
Ook in de wijngaard is er werk te doen in de winter. Boer Johan is dan druk met
de snoei van de takken. De druivenstokken zijn gegroeid als een gordijn (de bovenste
takken hangen als een gordijn naar beneden). De hangende takken worden ingekort,
zodat de jonge uitlopers niet gaan bevriezen.
Lente:
In het voorjaar kijkt boer Johan naar de nieuwe takjes aan de wijnstok. Hij leidt
ze op de goede manier naar boven en verwijdert de overbodige takken. De bloesem
verandert in kleine trosjes. Het groeien is begonnen!
Naast het werk in de wijngaard, heeft boer Johan een andere belangrijke taak. Boer
Johan bekijkt of het suikergehalte goed is van de jonge wijn. De wijn wordt
overgeheveld in wijnflessen. Een prachtig etiket erop en klaar!
Zomer:
In de zomer ligt het werk in de wijngaard stil. De druiven pakken elk zonnestraaltje
op en groeien. Om iedereen mee te laten genieten van dit proces, organiseren Johan
en Geertruida rondleidingen door de wijngaard. In de zomermaanden kunt u hiervoor
elke donderdagmiddag in juli en augustus terecht. Kijk voor meer informatie bij activiteiten van de wijngaard.
Het zomerseizoen wordt afgesloten met een open dag. Op deze dag is de 'vrucht van
de wijngaard' te bewonderen en natuurlijk te proeven. Daarnaast zijn er verschillende
(boeren)ondernemers uit de streek aanwezig.